Slovensko: prečo potvrdiť zamestnanie bývalého zamestnanca?
Každý slovenský zamestnávateľ už uvádza dobu trvania pracovného pomeru a druh vykonávaných prác v potvrdení o zamestnaní, ktoré vydáva pri jeho skončení, a nový zamestnávateľ si ho môže vyžiadať. Potvrdiť tie isté údaje trvá minútu a pomôže tejto osobe k ďalšej práci. certo sa pýta v jej mene, s jej výslovným súhlasom.
Právny stav ku dňu 26. októbra 2026 · Zákonník práce (zákon č. 311/2001 Z. z.), úplné znenie účinné od 1. septembra 2026
Stručne
- Údaje už máte na papieri. Pri skončení pracovného pomeru musí každý zamestnávateľ vydať zamestnancovi potvrdenie o zamestnaní s dobou trvania pracovného pomeru a druhom vykonávaných prác (§ 75 ods. 2). Práve na tieto údaje sa pýtame.
- Je to kontrola, ktorú slovenské prijímanie do zamestnania už pozná. Nový zamestnávateľ môže od uchádzača požadovať predloženie potvrdenia o zamestnaní (§ 41 ods. 5). Potvrdiť tie isté údaje certo je tá istá kontrola, raz a online.
- Pomôžete osobe, ktorá pre vás pracovala. Záznam potvrdený bývalým zamestnávateľom je to, čomu ďalší zamestnávateľ dôveruje. Odpoveď trvá asi minútu a nepotrebujete žiadny účet.
- certo sa pýta v mene tejto osoby, s jej výslovným súhlasom. Zákonník práce umožňuje zamestnávateľovi podávať informácie o zamestnancovi s jeho súhlasom (§ 75 ods. 4). O toto overenie požiadala sama dotknutá osoba, len na tieto údaje.
- Odpovedať nemusíte. Žiadny slovenský predpis neukladá zamestnávateľovi povinnosť odpovedať certo. Odmietnuť je v poriadku.
Zákonník práce
Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce, citované z úplného znenia na Slov-Lexe.
§ 75 ods. 2: čo obsahuje potvrdenie o zamestnaní
Pri skončení pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi potvrdenie o zamestnaní a uviesť v ňom najmä a) dobu trvania pracovného pomeru, b) druh vykonávaných prác, …
Práve na tieto údaje sa pýtame, takže ich vo svojej evidencii už máte.
§ 41 ods. 5: nový zamestnávateľ si ho môže vyžiadať
Zamestnávateľ môže od fyzickej osoby, ktorá už bola zamestnávaná, požadovať predloženie pracovného posudku a potvrdenia o zamestnaní.
Potvrdiť tie isté údaje certo na žiadosť dotknutej osoby je tá istá kontrola.
§ 75 ods. 4: informácie len so súhlasom zamestnanca
Iné informácie je zamestnávateľ oprávnený o zamestnancovi podávať iba s jeho súhlasom, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
Žiadosť dotknutej osoby je týmto súhlasom. Vzťahuje sa len na údaje uvedené na stránke a len na ich poskytnutie certo.
§ 41 ods. 6: na čo sa nikdy nepýtame
Zamestnávateľ nesmie od uchádzača vyžadovať informácie o tehotenstve, o rodinných pomeroch, o bezúhonnosti (okrem prípadov, keď ju vyžaduje osobitný predpis alebo povaha práce) ani o politickej, odborovej a náboženskej príslušnosti. certo sa vás na nič z toho nepýta.
Osobné údaje
GDPR sa na Slovensku uplatňuje priamo; zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov ho dopĺňa.
- Čl. 6 ods. 1 písm. a), súhlas. Právny základ vašej odpovede a zároveň súhlas, ktorý vyžaduje § 75 ods. 4.
- Čl. 7 ods. 1, preukázanie súhlasu. certo uchováva záznam o tom, ktorý účet o overenie požiadal, kedy a na ktoré údaje. Napíšte na support@certo.bio a pošleme vám záznam k vašej žiadosti.
- Čl. 5 ods. 1 písm. c), minimalizácia údajov. Potvrdzujete alebo necháte neoznačené len uvedené údaje. Nič nepridávajte: na nič iné sa súhlas dotknutej osoby nevzťahuje.
Čo to znamená pre vašu odpoveď
- Označte len to, čo zodpovedá vašej personálnej alebo mzdovej evidencii.
- Nie ste si istí, či ide o tú istú osobu? Stlačte „We can't find a matching record“ (nenašli sme zodpovedajúci záznam). Nikdy nepotvrdzujte záznam, ak si nie ste istí, že patrí tejto osobe.
- Vaša interná politika je na takéto žiadosti neodpovedať? Stlačte „We do not answer these requests“ (na takéto žiadosti neodpovedáme). V zázname sa zobrazí, že vaša organizácia odmietla, a nikto ďalší z nej už oslovený nebude.
Zdroje
- Zákonník práce, zákon č. 311/2001 Z. z., úplné znenie účinné od 1. septembra 2026 (Slov-Lex, elektronická zbierka zákonov)
- Nariadenie (EÚ) 2016/679, GDPR (EUR-Lex)
- Zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov (Slov-Lex)
Táto stránka nie je právnym poradenstvom. Zodpovedá právnemu stavu ku dňu 26. októbra 2026.