Podstawa prawna, wszystkie kraje

Polska: dlaczego warto potwierdzić zatrudnienie byłego pracownika?

Każdy polski pracodawca podaje już okres i rodzaj wykonywanej pracy oraz zajmowane stanowiska w wydawanym świadectwie pracy, a nowy pracodawca pyta kandydata o przebieg dotychczasowego zatrudnienia. Potwierdzenie tych samych informacji zajmuje minutę i pomaga tej osobie w znalezieniu kolejnej pracy. certo pyta w jej imieniu, za jej wyraźną zgodą.

Stan prawny na dzień 26 października 2026 · Kodeks pracy (ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r.), tekst jednolity Dz.U. 2026 poz. 1245 (stan prawny na dzień 27 sierpnia 2026 r.)

W skrócie

  • Te informacje mają Państwo już w dokumentacji. Każdy pracodawca podaje w świadectwie pracy okres i rodzaj wykonywanej pracy oraz zajmowane stanowiska (art. 97 § 2 Kodeksu pracy). Właśnie o te informacje pytamy.
  • To ta sama weryfikacja, którą w Polsce zna każdy proces rekrutacji. Nowy pracodawca żąda od kandydata podania przebiegu dotychczasowego zatrudnienia, nigdy wynagrodzenia (art. 22¹ § 1). Potwierdzenie tych samych informacji certo to ta sama weryfikacja, jednorazowo i online.
  • Pomagają Państwo osobie, która u Państwa pracowała. Wpis potwierdzony przez byłego pracodawcę to coś, czemu kolejny pracodawca ufa. Odpowiedź zajmuje około minuty i nie wymaga zakładania konta.
  • certo pyta w imieniu tej osoby, za jej wyraźną zgodą. RODO pozwala pracodawcy udostępnić dane osobowe za zgodą osoby, której dotyczą (art. 6 ust. 1 lit. a). O tę weryfikację poprosiła sama zainteresowana osoba, wyłącznie co do tych informacji.
  • Nie muszą Państwo odpowiadać. Żaden polski przepis nie nakłada na pracodawcę obowiązku odpowiedzi certo. Odmowa jest w porządku.

Kodeks pracy

Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy, cytowana z tekstu jednolitego ogłoszonego w Dzienniku Ustaw z 2026 r. poz. 1245.

Art. 97 § 2: co zawiera świadectwo pracy

W świadectwie pracy należy podać informacje dotyczące okresu i rodzaju wykonywanej pracy, zajmowanych stanowisk, …

O dokładnie te informacje pytamy, więc mają je Państwo już w swojej dokumentacji.

Art. 22¹ § 1: o co nowy pracodawca pyta kandydata

Pracodawca żąda od osoby ubiegającej się o zatrudnienie podania danych osobowych obejmujących: … przebieg dotychczasowego zatrudnienia, z wyłączeniem informacji o wynagrodzeniu w obecnym stosunku pracy oraz w poprzednich stosunkach pracy.

Potwierdzenie tego przebiegu certo, na prośbę zainteresowanej osoby, to ta sama weryfikacja, i nigdy nie obejmuje wynagrodzenia.

Czego Kodeks pracy nie reguluje

Nie znaleźliśmy przepisu Kodeksu pracy, który określałby, co pracodawca może przekazać osobie trzeciej o byłym pracowniku. Tę kwestię rozstrzyga RODO, o którym poniżej.

O co nigdy nie pytamy

Kodeks pracy ogranicza dane, których pracodawca może żądać od kandydata (art. 22¹), wyłącza z przebiegu zatrudnienia informacje o wynagrodzeniu i nie pozwala, by zgoda obejmowała dane dotyczące wyroków skazujących (art. 22¹a § 1). certo nigdy nie pyta Państwa o wynagrodzenie, karalność, zdrowie, sytuację rodzinną, przekonania ani o nic poza wskazanymi informacjami.

Dane osobowe

RODO stosuje się w Polsce bezpośrednio; uzupełnia je ustawa z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych.

  • Art. 6 ust. 1 lit. a, zgoda. Podstawa prawna Państwa odpowiedzi.
  • Art. 7 ust. 1, wykazanie zgody. certo przechowuje zapis tego, które konto poprosiło o weryfikację, kiedy i co do jakich informacji. Wystarczy napisać na support@certo.bio, a prześlemy zapis dotyczący Państwa zapytania.
  • Art. 5 ust. 1 lit. c, minimalizacja danych. Potwierdzają Państwo lub pozostawiają niezaznaczone wyłącznie wskazane informacje. Prosimy niczego nie dodawać: nic ponad nie jest objęte zgodą zainteresowanej osoby.

Co to oznacza dla Państwa odpowiedzi

  • Proszę zaznaczyć tylko to, co wynika z Państwa dokumentacji kadrowej lub płacowej.
  • Nie mają Państwo pewności, że chodzi o tę samą osobę? Proszę wybrać „We can't find a matching record” (nie znaleźliśmy pasującego wpisu). Nigdy nie należy potwierdzać wpisu, co do którego nie ma pewności, że dotyczy tej osoby.
  • Państwa zasady wewnętrzne przewidują, że nie odpowiadacie na takie zapytania? Proszę wybrać „We do not answer these requests” (nie odpowiadamy na takie zapytania). W zapisie będzie widać, że Państwa organizacja odmówiła, i nikt inny z niej nie zostanie już zapytany.

Źródła

Ta strona nie stanowi porady prawnej. Odzwierciedla stan prawny na dzień 26 października 2026 r.