Retsgrundlag, alle lande

Danmark: hvorfor bekræfte en tidligere medarbejders ansættelse?

Enhver dansk arbejdsgiver har allerede oplysningerne på skrift: efter ansættelsesbevisloven skal medarbejderen have skriftlig besked om, hvornår ansættelsen begyndte, og om sin titel eller en beskrivelse af arbejdet. Det tager et minut at bekræfte de samme oplysninger, og det hjælper personen videre til næste job. certo spørger på personens vegne, med personens udtrykkelige samtykke.

Retstilstand pr. 26. oktober 2026 · Databeskyttelsesloven (lovbekendtgørelse nr. 289 af 8. marts 2024) og lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår (lov nr. 501 af 16. maj 2023)

Kort fortalt

  • Oplysningerne findes allerede på skrift. Enhver arbejdsgiver skal skriftligt oplyse medarbejderen om mindst, hvornår ansættelsen begyndte, og om medarbejderens titel eller en beskrivelse af arbejdet (ansættelsesbevisloven § 3, stk. 2). Det er netop de oplysninger, vi spørger om.
  • I hjælper den person, der har arbejdet for jer. En registrering, som en tidligere arbejdsgiver har bekræftet, er det, den næste arbejdsgiver stoler på. Det tager omkring et minut at svare og kræver ingen konto.
  • certo spørger på personens vegne, med personens udtrykkelige samtykke. Databeskyttelsesloven tillader behandling af personoplysninger i ansættelsesforhold på grundlag af medarbejderens samtykke efter databeskyttelsesforordningen (§ 12, stk. 3). Personen har selv startet denne kontrol, kun for disse oplysninger.
  • I skal ikke svare. Det er frivilligt at svare certo. Det er i orden at sige nej.

Arbejdsretten

Danmark har ingen samlet arbejdsretlig lov. Citaterne er fra de officielle tekster på Retsinformation.

Ansættelsesbevisloven § 3, stk. 2: det, I allerede har skrevet ned

Arbejdsgiverens oplysningspligt omfatter mindst følgende oplysninger: … 3) Beskrivelse af arbejdet eller angivelse af lønmodtagerens titel, rang, stilling eller jobkategori. 4) Ansættelsesforholdets begyndelsestidspunkt.

Det er netop de oplysninger, vi spørger om, så de findes allerede i jeres registre.

Funktionærloven: ingen regel om anbefalinger

Vi har ikke fundet nogen bestemmelse i funktionærloven (lovbekendtgørelse nr. 1002 af 24. august 2017), der pålægger en arbejdsgiver at udstede en anbefaling ved fratræden, eller som begrænser, hvad en arbejdsgiver må oplyse om en tidligere medarbejder. Retsgrundlaget for jeres svar er derfor databeskyttelsesreglerne nedenfor.

Personoplysninger

Databeskyttelsesforordningen gælder direkte i Danmark; databeskyttelsesloven supplerer den.

§ 12, stk. 3: samtykke i ansættelsesforhold

Behandling af personoplysninger i ansættelsesforhold kan finde sted på baggrund af den registreredes samtykke i overensstemmelse med artikel 7 i databeskyttelsesforordningen.

Personen er ikke længere ansat hos jer og har selv startet anmodningen, så intet i ansættelsesforholdet lægger pres på samtykket.

  • Art. 6, stk. 1, litra a, samtykke. Retsgrundlaget for jeres svar og det samtykke, § 12, stk. 3, henviser til.
  • Art. 7, stk. 1, dokumentation for samtykke. certo registrerer, hvilken konto der spurgte, hvornår og om hvilke oplysninger. Skriv til support@certo.bio, så sender vi jer registreringen for jeres anmodning.
  • Art. 5, stk. 1, litra c, dataminimering. I bekræfter eller lader kun de anførte oplysninger stå umarkeret. Tilføj ikke andet: personens samtykke dækker ikke mere end dem.

Hvad det betyder for jeres svar

  • Markér kun det, jeres HR-, løn- eller personaleregistre viser.
  • Er I i tvivl, om det er den samme person? Tryk på »We can't find a matching record« (vi kan ikke finde en tilsvarende registrering). Bekræft aldrig en registrering, som I ikke er sikre på tilhører personen.
  • Er det jeres politik ikke at svare? Tryk på »We do not answer these requests« (vi besvarer ikke denne type anmodninger). Registreringen viser, at jeres organisation har afslået, og ingen andre hos jer bliver spurgt.

Kilder

Denne side er ikke juridisk rådgivning. Den afspejler retstilstanden pr. 26. oktober 2026.