Česko: proč potvrdit zaměstnání bývalého zaměstnance?
Každý český zaměstnavatel už uvádí údaje o zaměstnání, dobu jeho trvání a druh konaných prací v potvrzení o zaměstnání, které musí vydat při jeho skončení. Potvrdit tytéž údaje trvá minutu a pomůže této osobě k další práci. certo se ptá jejím jménem, s jejím výslovným souhlasem.
Právní stav ke dni 26. října 2026 · Zákoník práce (zákon č. 262/2006 Sb.), znění účinné od 29. srpna 2026
Stručně
- Údaje už máte na papíře. Při skončení pracovního poměru musí každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání s údaji o zaměstnání, době jeho trvání a druhu konaných prací (§ 313 odst. 1). Právě na tyto údaje se ptáme.
- Pomůžete osobě, která pro vás pracovala. Záznam potvrzený bývalým zaměstnavatelem je to, čemu další zaměstnavatel důvěřuje. Odpověď trvá asi minutu a nepotřebujete žádný účet.
- certo se ptá jménem této osoby, s jejím výslovným souhlasem. Zákoník práce umožňuje zaměstnavateli podávat o zaměstnanci jiné informace s jeho souhlasem (§ 314 odst. 2). O toto ověření požádala sama dotčená osoba, jen pro tyto údaje.
- Odpovídat nemusíte. Žádný český předpis neukládá zaměstnavateli povinnost odpovědět certo. Odmítnout je v pořádku.
Zákoník práce
Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, citováno z úplného znění v e-Sbírce.
§ 313 odst. 1: co obsahuje potvrzení o zaměstnání
Při skončení pracovního poměru … je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání a uvést v něm a) údaje o zaměstnání, zda se jednalo o pracovní poměr, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti a o době jejich trvání, b) druh konaných prací, …
Právě na tyto údaje se ptáme, takže je ve své evidenci už máte.
§ 314 odst. 2: jiné informace jen se souhlasem zaměstnance
Jiné informace o zaměstnanci než ty, které mohou být obsahem pracovního posudku (odstavec 1 věta druhá), je zaměstnavatel oprávněn o zaměstnanci podávat pouze s jeho souhlasem, nestanoví-li zvláštní právní předpis jinak.
Žádost dotčené osoby je tímto souhlasem. Vztahuje se jen na údaje uvedené na stránce a jen na jejich poskytnutí certo.
§ 314 odst. 1: pracovní posudek, o který nikdy nežádáme
Pracovním posudkem jsou veškeré písemnosti týkající se hodnocení práce zaměstnance, jeho kvalifikace, schopností a dalších skutečností, které mají vztah k výkonu práce.
certo nežádá žádné hodnocení.
Na co se nikdy neptáme
Zaměstnavatel nesmí při výběru zaměstnanců vyžadovat informace o národnosti, rasovém nebo etnickém původu, politických postojích, členství v odborových organizacích, náboženství, filozofickém přesvědčení ani sexuální orientaci, ani osobní údaje, které neslouží k plnění jeho zákonných povinností (§ 12 odst. 2 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti). Obdobný výčet pro zaměstnance obsahuje § 316 odst. 4 zákoníku práce. certo se vás na nic z toho neptá.
Osobní údaje
GDPR se v Česku použije přímo; zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů, jej doplňuje.
- Čl. 6 odst. 1 písm. a), souhlas. Právní základ vaší odpovědi a zároveň souhlas, který vyžaduje § 314 odst. 2.
- Čl. 7 odst. 1, doložení souhlasu. certo uchovává záznam o tom, který účet o ověření požádal, kdy a pro které údaje. Napište na support@certo.bio a pošleme vám záznam k vaší žádosti.
- Čl. 5 odst. 1 písm. c), minimalizace údajů. Potvrzujete nebo necháváte neoznačené jen uvedené údaje. Nic nepřidávejte: na nic jiného se souhlas dotčené osoby nevztahuje.
Co to znamená pro vaši odpověď
- Označte jen to, co odpovídá vaší personální nebo mzdové evidenci.
- Nejste si jisti, zda jde o tutéž osobu? Stiskněte „We can't find a matching record“ (nenašli jsme odpovídající záznam). Nikdy nepotvrzujte záznam, pokud si nejste jisti, že patří této osobě.
- Vaše interní pravidla jsou na takové žádosti neodpovídat? Stiskněte „We do not answer these requests“ (na takové žádosti neodpovídáme). V záznamu se zobrazí, že vaše organizace odmítla, a nikdo další z ní už nebude osloven.
Zdroje
- Zákoník práce, zákon č. 262/2006 Sb., znění účinné od 29. srpna 2026 (e-Sbírka, elektronická Sbírka zákonů)
- Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti (e-Sbírka)
- Nařízení (EU) 2016/679, GDPR (EUR-Lex)
- Zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů (e-Sbírka)
Tato stránka není právním poradenstvím. Odpovídá právnímu stavu ke dni 26. října 2026.